Inspiratie

De natuur is mijn grote inspiratiebron. Mijn schilderijen en foto’s geven mijn verwondering weer en mijn bewondering voor de scheppende krachten in de natuur. De natuur laat een voortdurende ontwikkeling zien van tot bloei komen en vergaan. Ook de vergankelijkheid heeft zijn schoonheid. Dat laat ik in mijn foto’s zien. Ik ervaar de schepping als een kosmisch gebeuren, waarin de microwereld een weerspiegeling is van de macrowereld., het universum. Alles is met elkaar verbonden en verwant. De bouwstenen van het leven zijn in de kosmos ontstaan. Alles is één kosmische kringloop waar nooit iets bijkomt of verloren gaat

In de natuur word ik geraakt door details die ik “toevallig” tegen kom. Het is een kort en hevig genieten van vormen, structuren, kleur en licht. Ik probeer de betovering in close-up foto’s te vangen.   Bijzondere momenten leg ik in close-up foto’s vast. De foto’s zijn de aanleiding voor mijn expressieve schilderijen.

Al schilderend beleef ik de natuur op een andere manier. Mijn schilderijen zorgen voor een innerlijke verwerking. Het schilderen heeft zich ontwikkeld in de laatste twintig jaar van een “buiten schilderen” op een impressionistische manier naar een intuïtief innerlijk schilderen nu. De relatie met de natuur is er nog steeds.

Het ontstaan van het schilderij is een natuurlijk proces.

Zoals in de natuur en in de kosmos het toeval, het onverwachte een grote rol speelt, zo geldt dat ook voor mijn schildersproces. Bij het schilderen met acryl- of aquarelverf gebruik ik veel water.

Mijn schilderijen liggen op de vloer. Bij het schilderen met acrylverf op groot formaat papier of doek gebruik ik veel water en media die weerstand bieden. Het schilderij gaat zijn eigen weg en bepaalt mede de ontwikkeling van het proces. Uit het impulsieve en vrije, niet angstige kan creativiteit ontstaan.

Door een expressieve schilderwijze uit ik mijn bewondering voor de enorme energie die de natuur en het universum ons geven.