Kunstenaars die me hebben beïnvloed

Aanvankelijk schilderde ik impressionistisch. Het vangen van het licht en de kleuren was jarenlang mijn uitdaging. Het snelle weergeven om het moment te vangen deed ik in aquarellen. Later schilderde ik met gouache en boenders op groter formaat papier.

Van de meesters van het impressionisme had ik de meeste bewondering voor Claude Monet in zijn vasthoudendheid en onderzoek om de impressies vast te leggen. Zijn later werk van de tuin en weerspiegelingen in de vijver in Giverny werden grote abstracties. Het werden nieuwe mysterieuze werelden.

William Turner is een andere kunstenaar uit de 19de eeuw die me boeide. Hij wist het ontzag voor de natuurkrachten te verbeelden.

In mijn kunstacademieperiode evolueerde mijn kijk op de natuur met horizon naar beneden op de microwereld. N.a.v. foto’s van details schilderde ik in een expressieve stijl op groot formaat. De microwereld weerspiegelt voor mij het universele. Alles is met elkaar verbonden en verwant. Al observerend in de natuur word ik geraakt door licht, kleur, vorm en structuur. In de microwereld zijn voortdurende gewelddadige processen bezig. Ook vergankelijkheid heeft zijn schoonheid.

Een ander facet dat me erg bezig houdt is het toeval. Vaak wordt beweerd dat toeval niet bestaat, dat alles zo moet zijn. Dat het voorbestemd is. Maar je kunt ook het tegenoverstelde beweren. Je kunt het hele leven toeval noemen en dat niets gepland is. In ieder geval ben ik daar erg mee bezig in mijn werk. Tijdens wandelingen in de natuur kom ik situaties tegen die me ‘toevallig’ raken. Fotograferend maak ik composities.

In het atelier verwerk ik de foto’s in schilderijen. Ook daar speelt het toeval een grote rol. Mijn schilderijen liggen op de vloer. Ik werk altijd met veel water en media die weerstand bieden. Het schilderij gaat een eigen kant op in samenhang met mijn handelen. Uit het impulsieve en vrije, niet angstige kan creativiteit ontstaan.

Deze losse schilderstijl zag ik in Jackson Pollocks action paintings in optima forma. In een meditatief ritueel schilderde hij grote schilderijen op de vloer. Uit het gestuurde toeval ontstonden onverwachte fenomenen.

Een andere kunstenaar uit het Amerikaanse Abstract Expressionisme die me erg aanspreekt is Mark Rothko. Hij was juist heel gericht bezig om het ultieme te bereiken. Bij hem voel ik de zeggingskracht van kleur heel sterk. Kleurencombinaties kunnen je raken en kunnen helend werken. In zijn gelaagde schilderijen schijnt een mysterieuze wereld door.